Készletkezelés

 

Az eProffIT szoftverben a készletek kezelése a különböző bizonylatok (lsd. Bizonylatkezelés menüpont) alapján valósul meg. A szoftver kezelői bizonylatokat készítenek, amelyek segítségével leképezik a gazdasági eseményeket, „mozgatják” a készleteket.
A rendszer tökéletesen zárt, a termékek készleteit bizonylatokon kívüli eszközökkel nem lehetséges módosítani. A bizonylatok adatai között letárolódik a készítő kódja is, így gyakorlatilag a készletek minden változása konkrét személyhez kapcsolható.
A készletek mennyiségi nyilvántartása mellett fontos szerepe van az értékbeli nyilvántartásnak is. A szoftver alapértelmezésként a Számviteli Törvény által is ajánlott FIFO módszer szerinti készletvezetést alkalmazza. Ennek lényege röviden: minden esetben a legrégebben beszerzett termék kerül elsőként eladásra. Választható azonban az ún. átlagolt beszerzési áras, vagy akár az elszámoló áras nyilvántartás is.
A negatív készlet beállítástól függően vagy megengedett, vagy nem. Kivételt képeznek a jövedéki termékek, amelyek esetében soha nem fordulhat elő negatív könyv szerinti készlet. Engedélyezett negatív készlet esetén egy újabb beállítástól függően vagy figyelmeztet a készlet a negatív készletre, vagy nem.
A negatív készletet megszüntető beszerzés bizonylat rögzítését követően a szoftver ellenőrzi, hogy a negatívként értékesített készlet beszerzési egységára, és a tényleges beszerzési ár között van-e eltérés. Ha igen, akkor (a háttérben – jellemzően éjszaka – futó automatikus feldolgozások keretében) korrekciós bizonylatot (elábé korrekció) generál.
Árváltozások alkalmával automatikusan – és bizonylatolt módon – megtörténik a pillanatnyi (könyv szerinti) készlet átértékelése.
Tetszőleges számú készlettípus definiálható, és használható. Ezek alkalmazhatóak akár virtuális raktárakként, akár a termékek típusainak elkülönítése céljából (saját készlet, bizományos készlet, akciós készlet, csökkent értékű készlet, akciókból kizárt készlet, …). Minden készlettípushoz önálló ártípus rendelhető. Így pl. a csökkent értékű termékek készlete az ehhez a készlettípushoz kialakított, tehát csökkentett áron kerül értékesítésre, külön kezelői beavatkozás nélkül.
Speciális termékkört alkotnak a készlettel egyébként nem rendelkező szolgáltatások.
A szoftver fel van készítve a gyári számok kezelésére is.
A készlet változásainak nyomon követhetőségét a készletforgalmi kimutatások támogatják. Az egyszerű „karton”-tól kezdve a sokféleképpen beállítható szűrők segítségével rendkívül árnyalt információk kinyerésére van lehetőség, tetszőleges dátum intervallumra.

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább