Törzsadatok

A termékek és a partnerek adatait, valamint a hozzájuk kapcsolódó jellemzőket az eProffIT szoftver is ún. törzsállományokban kezeli. Ezekben az állományokban a tételek száma nincs korlátozva, akár milliós nagyságrend esetén is kifogástalanul működik a szoftver.
A képernyőn a törzsadatok egy rácson (idegen kifejezéssel: „grid”-en) helyezkednek el. A gridet az adott törzsállomány tételsorai, és az ezekhez kapcsolódó adatok oszlopai alkotják. Az oszlopok esetében paraméterezhető, hogy azokban milyen adatok, és milyen sorrendben jelenjenek meg. Így teljes mértékben testre szabható ez a felület, a felhasználó igénye szerint. A tételsorok sorrendjét – és ezzel együtt a kereséshez használni kívánt adatot („kulcsot”) – egyszerű klikkelésekkel lehet változtatni.
A partnerekről nyilvántartott főbb adatkörök:
-          Alapadatok: név, azonosító (törzsszám), cím, adószám, elérhetőség.
-          Kiegészítő adatok: bankszámlaszámok, alapértelmezett deviza, engedélyszámok (jövedéki, működési), VPID (VÁM azonosító szám), kapcsolattartók adatai.
-          Pénzügyi adatok: hitelkeret összege, alapértelmezett fizetési mód, aktuális és lejárt tartozás. A beállított limit feletti lejárt tartozás esetén a vevő átállítható készpénzes vásárlásra.
-          Árközlések: az adott partnerhez kapcsolódó termékek aktuális árait lehet megtekinteni. Ilyenek lehetnek pl. a bizományos szállítók átadási árai.
-          Technikai adatok: a partner által használt termékszámok (meg lehet feleltetni a saját termékszámokkal, és ezeket használni a partner részére készülő bizonylatokon), ár nélküli nyomtatás engedélyezése (a partner részére készülő szállítóleveleken nem jelenik meg a termékek ára), stb.
-          Tulajdonságok: a külön menüpontban bemutatott tulajdonságrendszer segítségével egy partnerhez tetszőleges számú tulajdonság kapcsolható hozzá. Így pl. egyazon partner lehet vevő (ezen belül „normál” vevő, bizományos vevő; lakossági vásárló vagy viszonteladó; …), szállító (ezen belül belföldi, uniós, unión kívüli; „normál” vagy bizományos; …) és üzletkötő is, stb. A készletforgalmi kimutatások készítésekor ezek a tulajdonságok szűrőkként használhatóak, jelentősen segítve az információk egészen árnyalt kinyerését.
 
A termékekről nyilvántartott főbb adatkörök:
-          Alapadatok: azonosító, megnevezés, rövid megnevezés (pénztárgéphez), gyors kód, mennyiségi egység, VTSZ, ÁFA kulcs, árak (beszerzési, eladási).
-          Kiegészítő adatok: vonalkódok (egyazon termék tetszőleges számú vonalkóddal azonosítható), karton mennyiségek, tapadó göngyöleg, méret, súly.
-          Készletkezelési adatok: minimum készlet, optimum készlet, kartonos rendelhetőség, utolsó beszerzési ár, aktuális árrés%.
-          Helyettesíthetőség: az adott termék helyett (ha nincs készleten) milyen egyéb termékek kínálhatóak fel a vevő részére.
-          Gyártási receptúra: megadható, hogy az adott termék (késztermék) milyen egyéb termékekből (alapanyagokból) épül fel (számítógép összeszerelése, éttermi készételek előállítása, …), illetve milyen alkotókra bontható (pl. a fél sertés darabolása során).
-          Engedmények, akciók: megtekinthető, hogy az adott termék milyen promóciókban vesz részt.
-          Fényképek: a termékekről fényképeket lehet feltölteni, amelyek egyrészt automatikusan megjelenhetnek a webáruházban, másrészt a pénztárgépeken is használhatóak.
-          Tulajdonságok: a külön menüpontban bemutatott tulajdonságrendszer segítségével egy termékhez tetszőleges számú tulajdonság kapcsolható hozzá. Így pl. típus (árucikk, szolgáltatás), méret (S, M, L, …), szín (kék, zöld, piros, …), illat (fenyő, citrus, gyöngyvirág, …), anyag minőség (szövet, vászon, …), gyártási minőség (I. osztályú, II. osztályú, …), stb.
A készletforgalmi kimutatások készítésekor ezek a tulajdonságok szűrőkként használhatóak, jelentősen segítve az egészen árnyalt készletgazdálkodást, a kifinomult „adatbányászat” lehetőségeit.

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább